Bent u bezig met de aanleg van een nieuw dak of de renovatie van uw bestaande dak? Dan is zinken dakbedekking een ideale optie. Na lange tijd uit de mode te zijn geweest, maken zinken daken een triomfantelijke terugkeer! Bovendien heeft de keuze voor dit metaal heel wat opmerkelijke voordelen die het overwegen waard zijn. Het is niet alleen uniek en flexibel, maar ook ongelooflijk duurzaam! Maar welke soorten zinken daken zijn er? Hoeveel kost het per vierkante meter? Wat komt er kijken bij de constructie ervan? En waarom zou u een vakman kiezen die gespecialiseerd is in het plaatsen van dit soort materiaal? Al deze antwoorden wachten in dit artikel!
Voordelen van zinken daken
Elke dakbedekking heeft zo zijn eigen voordelen, net als een zinken dakbedekking:
- Dakbedekking met flexibiliteit, onbeperkte mogelijkheden voor architectonische ontwerpen.
- Na verloop van tijd wordt een glanzende platina laag gevormd om het materiaal te beschermen en het tegelijkertijd een prachtige en unieke uitstraling te geven.
- Met zijn indrukwekkende levensduur is een zinken dak de perfecte keuze voor maximale duurzaamheid.
- Zink is een volledig natuurlijk materiaal dat kan worden gerecycleerd.
- Dit product, dat weinig onderhoud vergt, is gemakkelijk te onderhouden en bestand tegen de elementen.
Nadelen van zinken daken
Zoals elke soort dakbedekking wel nadelen kent, heeft een zinken dak ook enkele nadelen:
- De prijs: Zink blijkt een duurdere optie te zijn dan andere dakbedekkingsmaterialen die op de markt verkrijgbaar zijn.
- De potentiële bedreiging van met zink bedekte daken voor zowel de bodem als het water blijft onzeker, aangezien het vrijkomen van metaalresten uit deze structuren gevaarlijk kan zijn. Niettemin is verder onderzoek nodig om de omvang van deze schade nauwkeurig vast te stellen.
- Het isoleren van een dak kan lastig zijn; het is arbeidsintensiever dan andere daken, dus zorg ervoor dat u iemand vindt met specialistische kennis om het werk goed te doen. Vergeet niet dat een expert extra kost, maar het is het waard om te betalen voor kwaliteitswerk.
Kosten zinken dak
Als u benieuwd bent naar wat een zinken dak kost, is het antwoord dat het duurder zal zijn dan pannendaken. Met het hogere prijskaartje krijgt uw huis echter een opvallende en originele uitstraling. Om een idee te krijgen van de kosten: een zinken dak kost gemiddeld 65 euro per m2, inclusief montage.
Let wel op
- In vergelijking met een conventioneel dak is dit dak veel compacter en biedt het veel ruimte voor isolatie.
- Een zinken dak heeft niet alleen thermische isolatie nodig, maar ook geluidsisolatie, anders hoort u elk geluidje.
- Als u wilt dat dit correct gebeurt, spreek dan met een deskundige specialist die het voor u kan installeren. Het is geen makkelijk klusje.
Zinken dak uitvoeringen
Of uw dak nu schuin, gebogen of plat is, er zijn verschillende versies van zinken dakbedekking beschikbaar om uw dak te beschermen en te bedekken. Hier volgen enkele mogelijkheden die u kunt overwegen:
- Zinken leien
- Zinken platform (platte dak)
- Zinken roevendak
- Dak in zink met staande naad
Leien van zink
Deze structuur bestaat uit verschillende ruitvormige, rechthoekige of vierkante stukken plaatstaal met een zinken bedekking. Een professionele dakdekker bevestigt deze losanges met schroeven en clips op het houten beschot, wat een esthetisch effect met een geschubd karakter op uw dak geeft. Zinkleien zijn niet alleen mooi, maar ook een duurzaam alternatief ten opzichte van kunstmatige of natuurlijke leien en shingles.
- Afhankelijk van de omvang van uw dak, is het verkrijgbaar in diverse afmetingen.
- Het is perfect geschikt voor het bedekken van daken met ingewikkelde vormen.
- Plaatsen op een verticale, horizontale of diagonale positie is mogelijk.
- Klassieke stijl gemengd met moderne, veerkrachtige dakelementen – de perfecte combinatie!
Zinken platform (platte dak)
Als uw dak licht of sterk hellend, gebogen, koepelig of zelfs plat is, kan zink een uitstekende optie zijn om het te bedekken. Vooral bij een plat zinken dak solderen vaklui meerdere platen aan elkaar om een platform te creëren waardoor het materiaal kan uitzetten en inkrimpen zonder krom te trekken door temperatuurschommelingen. Wanneer de helling van het dak ten minste 3° bedraagt, kan dit proces ook met staande naad worden uitgevoerd.
- Een duurzamere alternatief dan een bitumen dakbedekking of EPDM.
- Montage snel en eenvoudig.
- Charmante en mooie uitstraling van uw platte dak.
Roevendak van zink
Deze klassieke, veerkrachtige zinken dakbedekking ging vooraf aan de staande naad. Dit vereist een specialist om metaal rond vijfhoekige houten roerlatten te buigen en te bevestigen voor de installatie. Een eenvoudiger aanpak houdt in dat roefstroken van zink, die tot 20 meter lang kunnen zijn, gewoon aan elkaar worden geklikt – perfect voor grootschalige dakbedekking!
- Ideaal voor lage hellingsdaken.
- Tijdloos stijlvolle look.
- Mogelijkheid van diverse baanbreedtes.
- Zink kan bij schommelingen van temperatuur uitzetten en krimpen.
Staande naad zinken dak
De unieke schoonheid van zinken daken met staande naad ligt in de manier waarop de overlappende platen een 2,5 cm hoge zichtbare boog vormen tussen elke geprofileerde strip; dit zorgt voor een esthetische en zeer waterdichte constructie. Met onzichtbare clips zijn ervaren vaklui in staat om deze metalen banen met gemak en precisie aan de onderliggende constructie te bevestigen. Deze eenvoudige maar doeltreffende methode wordt al vele jaren toegepast en heeft zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid in de loop der tijd bewezen.
- U heeft de flexibiliteit om te kiezen uit een groot aantal spoorbreedtes.
- Perfect voor gebogen, ronde en zelfs licht hellende oppervlakken (minstens een helling van 3°).
- De prachtige naden zorgen voor een verfijnde en gepolijste look.
- Verander het uiterlijk van uw dak met een esthetisch aantrekkelijk, ritmisch lijnenspel.
Zinken dak aanleggen
Wilt u er zeker van zijn dat uw zinken dak duurzaam, stevig en geïsoleerd is, dan is het essentieel om een specialist in te schakelen. Bij het plaatsen van uw nieuwe zinken dak houden zij de volgende belangrijke punten in gedachten:
- Streeft u naar een geventileerde of niet-geventileerde zinken dakbedekking? Een vakman kan het eerste eenvoudig installeren door het te plaatsen op ruw houten beschot met daaronder een ventilatieruimte om vocht af te voeren. Als u op zoek bent naar een nog meer gestroomlijnde aanpak, maken vaklui tegenwoordig gebruik van een niet-geventileerd ontwerp – waarbij het zink wordt geplaatst op waterdichte en dampdoorlatende structurele matten die de waterafvoer vergemakkelijken.
- Het aanbrengen van kwaliteitsisolatie op een zinken dak is geen eenvoudig proces. Geluid kan zich namelijk vrij gemakkelijk door dergelijke daken verplaatsen. Voor een optimaal resultaat en om dit probleem aan te pakken is het verstandig een ervaren dakdekker in te huren die geschikte materialen aanbrengt, zoals isolatie van cellulair glas of steenwolpanelen. Het is ook essentieel dat het dampscherm correct wordt geïnstalleerd aan de warme kant van het gekozen materiaal voor een succesvol resultaat.
- Om zinkdaken te beschermen tegen schade door drastische temperatuurschommelingen, plaatst een vakman uitzetnaden. Hierdoor kan het materiaal uitzetten en inkrimpen zonder problemen of leed.
- Welk type u ook installeert, het is van cruciaal belang dat de zinken dakelementen nauwkeurig en precies op het houten bebording worden gemonteerd voor een waterdichte, stabiele bedekking die niet lekt. Vooral bij ongeventileerde bouwprojecten is een goede uitvoering van deze daken essentieel voor succes.
Voor een perfecte afwerking van een zinken dak is het essentieel om samen te werken met een specialist in zinken daken. Zo’n expert heeft de nodige vaardigheden en ervaring om ervoor te zorgen dat uw unieke ontwerp precies volgens de normen van uitmuntendheid wordt geïnstalleerd. Naast professionele installatiediensten kunnen zij ook advies op maat geven over verschillende ontwerpen en afwerkingsopties voor uw nieuwe dakbedekking.
Gepatineerd zink
Een zinken dak bestaat voornamelijk uit zink en kleine hoeveelheden koper en titanium. Door het oxidatieproces vormt zich na verloop van tijd een donkere patinalaag op het dakoppervlak, waardoor het een halfmatte uitstraling krijgt en tevens bescherming biedt tegen alle weersomstandigheden en luchtvervuiling. Dit voorkomt roestvorming of andere schade die zou kunnen ontstaan door milieu-invloeden; hierdoor heeft dit dak een ongelooflijke levensduur van ongeveer 125 jaar!
Er is niet alleen de optie van gewoon zink, maar u kunt ook kiezen voor geprepatineerd zink, dat tijdens de productie al een beschermende coating heeft gekregen. Het is vanzelfsprekend duurder dan gewoon zink en wordt vooral gebruikt voor gevels vanwege de betere bescherming tegen de buitenelementen.
Voor nog meer maatwerk kunt u kiezen uit een breed scala aan gelakte zinkopties. Hierbij zijn de standaardkleuren antraciet, kopergroen, hemelsblauw, wit en donkerbruin.