Nokvorst

Nokvorst nodig?

Nokvorsten zijn dakpannen die op de punt zitten van een zadeldak waarmee het dak wordt afgesloten. Dit zorgt voor isolatie en bescherming van de dakconstructie. De nokvorst dakpannen verdragen veel lasten.

Door de weersomstandigheden kan het cement hieronder aangetast worden. In dergelijke gevallen wordt de kans op lekkage en schade groot. Bij oudere huizen zijn de nokvorsten vaak in slechte conditie.

nokvorst
problemen_nokvorst

Consequenties van slechte nokvorst

Indien schade aan de nokvorst pannen en/of het cement niet wordt gerepareerd, kunnen de volgende consequenties ontstaan:

 

 • Lekkage (met alle gevolgen vandien)
 • Scheuren in de nokvorst en/of onderliggende laag
 • Verlies van aanhechting met als gevolg het wegwaaien van de nokvorst

Zijn de nokvorsten niet meer waterdicht?

Ieder pannendak is in bezit van nokvorsten. De nokvorsten hoed de afsluiting van het dak en de nokvorsten houden de dakhelften en de dakpannen op hun plaats. Kort samengevat, nokvorsten zijn immers van belang voor de stevigheid van uw dak.

nokvorst_4
nokvorst_5

Waarom is het belangrijk om schade aan de nokvorsten te voorkomen?

Aangezien de nokvorsten zich aan de bovenkant van uw dak bevinden, zijn ze extra gevoelig voor een onredelijk klimaat. Door vochtigheid en het koude weer kan het cement waarmee de nokvorsten zijn vastgelegd kunnen de nokvorsten defect geraken met als gevolg:

 • Verschoven dakpannen
 • Gescheurde dakpannen;
 • Dakpannen die van het dak afwaaien;
 • Daklekkage en waterschade.

Het is daarom van cruciaal belang om de kwaliteit van uw nokvorsten vaak te laten onderzoeken en op deze manier voorkomt u schade aan uw nokvorsten. Met onze gratis dakinspectie zullen we de staat van nokvorsten onderzoeken.

Als er sprake zou zijn van een schade dan krijgt u na het onderzoek inlichting over de benodigde renovatiewerkzaamheden

Bij slijtage van het cement waarmee de nokvorsten zijn bevestigd aan de dakpannen, is het regelmatig mogelijk om de nokvorsten te renoveren.

Wij zijn gespecialiseerd in nokvorst renovatie

Bij Dakdekker van Leeuwen zijn wij in bezit van jarenlange ervarenheid van het repareren van nokvorsten. Daarom heeft u bij ons het garantie van: 

 • De hoogste kwaliteit materialen
 • Nokvorsten op voorraad
 • Snelle service en deskundigheid
nokvorst_6
nokvorst_7

Nokvorst renovatie

Hier gaat het dan meestal om het weghalen en om het hernieuwen van het oppervlakkig cement. Met een flexim dakpasta zullen wij ervoor zorgen dat de hechting tussen de dakpannen en nokvorsten te verbeteren. Nokvorst renovatie is enkel doenlijk als de oude nokvorsten nog compleet zijn.

Vernieuwen van de nokvorsten

Als de nokvorsten een beschadiging hebben opgelopen kunnen deze niet meer hersteld worden. In deze geval zouden de nokvorsten hernieuwd moeten worden. De bovenste rij dakpannen en de nokvorsten zullen worden vernieuwd. Ook hiervoor kunt u bij ons terecht.

nokvorst_8
Flexim

Repareren, renoveren of vervangen

Het is gelukkig geen grote klus om de cement onder de nokvorsten te repareren. Tijdens een renovatie wordt de aanhechting compleet vervangen.

Dit kan gedaan worden met nieuwe nokvorst en/of nieuwe cement. Er kan ook keuze worden gemaakt voor het opnieuw vastzetten van de nokvorst met Stormvaste Flexim dakmortel.

Dit laatste heeft voordelen tegenover nieuw cement:

 • Stormvast Flexim dakmortel is elastischer dan cement
 • Hierdoor is het beter bestand tegen wisselende weersomstandigheden
 • Hiermee is het ook mogelijk om gevelpannen en kantpannen vast te zetten
 • Het is uitstekend om scheuren waterdicht af te dichten.

Kosten

De kosten kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij kunt u denken aan de benodigde werkzaamheden, het materiaal dat wordt gebruikt voor het aanleggen van de nokvorst (aanhechting), het oppervlakte en de conditie van de rest van uw dak.

Met jaarlijkse dakonderhoud verkleint u aanzienlijk de kans op schade of lekkage. Wij raden u aan om uw dak jaarlijks te laten controleren en zo de schade te beperken tot minimaal. Preventie kost namelijk altijd minder dan reparatie.

Nokvorst_kosten

Ons werk

dakdekker_van_leeuwen_1-voordakdekker_van_leeuwen_1-na
dakdekker_van_leeuwen_2-voordakdekker_van_leeuwen_2-na
dakdekker_van_leeuwen_4-voordakdekker_van_leeuwen_4-na
dakdekker_van_leeuwen_3-voordakdekker_van_leeuwen_3-na
dakdekker_van_leeuwen_6-voordakdekker_van_leeuwen_6-na
dakdekker_van_leeuwen_7-voordakdekker_van_leeuwen_7-na
dakdekker_van_leeuwen_8-voordakdekker_van_leeuwen_8-na
dakdekker_van_leeuwen_09-voordakdekker_van_leeuwen_09-na
google

Wat onze klanten over ons schrijven

★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.
S

Semmy

★★★★★

De dak is bij ons opgeleverd en wij hebben een garantiecertificaat van 2 jaar, dat geeft ons een fijn gevoel. Jammer dat je geen foto’s kunt uploden op de website, had ze graag met andere gedeeld!

K

Khalid Amadouch

★★★★★

Het heeft de afgelopen week keihard geregend en keihard gewaaid. Onze dak was wel aan een update toe. De dakdekker heeft m keurig gerepareerd en versterkt. De kosten waren overigens lager dan wat ik ingedachte had.

T

Thijs Verwout

★★★★★

Zijn heel snel gekomen voor dak-inspectie, offerte duurde even maar wel super positief hierbij is dat we hierover per mail en sms op de hoogte werden gehouden ! TOP, ook dat is voor ons een teken van goede service

E

Edwin de Leeuw

★★★★★

Echt een aanrader, ik heb meerdere offertes opgevraagd maar jullie bleken toch echt de goedkoopste. Blij met mijn keuze en jullie hebben uiteraard kwaliteit geleverd
R

R. de Hoog

★★★★★

Heb een nieuwe dakbedekking laten aanleggen. Hendrik is erg vrolijk en werkt erg hard. Ze liggen niet te luieren zodat het uurloon hoger aankomt.
L

L. van der Sman

★★★★★

Ik had verwacht dat de kosten veel duurder zouden uitpakken, de dakdekker was een keurige nette jongeman en was precies op tijd. Dat kan ik waarderen! 5 sterren zeker verdiend.

Vraag een gratis dakinspectie aan!

Call Now Button
Open chat
Stuur ons een appje!
Dakdekkers Van Leeuwen
Hey 👋!
App ons bij vragen!