Hemelwaterafvoer aanleggen bitumen plat dak
Heeft u een plat dak bedekt met bitumen dakbedekking? Het is belangrijk om op een juiste manier voor de afvoer van regenwater te zorgen. Regenwater dient op een snelle en effectieve manier afgevoerd te worden. Een plat dak kan vanwege de vorm niet veel verdragen. Daarom kan bij veel regen uw dak doorzakken.
Verschillende soorten dakbedekkingen zijn mogelijk bij een plat dak. Voor iedere soort dakbedekking is dan ook een ander soort hemelwaterafvoersysteem geschikt. De twee meest bekende hemelwaterafvoersystemen waarvoor wordt gekozen in Nederland zijn de volgende twee:
- Het traditioneel systeem
- Het UV-systeem
Uw dak moet per vierkante meter voorzien zijn van een vierkante centimeter opening voor de afvoer van regenwater. Bij bitumen daken zijn hemelwaterafvoeren van lood een uitstekende keuze. Lood kan ruim 100 jaar meegaan en is het duurzaamste materiaal. Het is goed bestand tegen het wisselende weer en is een zeer sterk materiaal.
Met voldoende afvoercapaciteit, kunt u ernstige problemen aan uw dak voorkomen. Het is wel van belang dat het goed functioneert. Laat daarom ook periodiek een professioneel dakdekkersbedrijf komen voor onderhoud en inspectie.
Hemelwaterafvoer bij plat dak bitumen
Het is op twee manieren mogelijk om hemelwater af te voeren, namelijk dakdoorvoer en zijuitloop. Bij dakdoorvoer wordt het hemelwater rechtstreeks naar beneden afgevoerd. In Nederland zijn er meerdere varianten beschikbaar als het gaat om dakdoorvoeren, soms ook wel ‘dakdoorvoerpannen’ genoemd. Zowel voor de afvoer van hemelwater als voor luchtventilatie kunnen dakdoorvoeren geschikt zijn.
Bij zijuitloop wordt het hemelwater vanuit de dakrand afgevoerd. Met een zijuitloop kan het waterafvoer langs een muur of door een muur afgevoerd worden. Vervolgens komt het water via een vergaarbak of stadsuitloop in de regenpijp terecht. De regenpijp en diens buis worden meestal door de binnenkant van het dak naar de zijuitloop geschoven.
De standaardregel om hemelwater goed af te voeren is de cm2/m2-regel (lees: ‘vierkante centimeter per vierkante meter’-regel). Dit betekent dat u per vierkante meter een opening van een vierkante centimenter in uw hemelwaterafvoer moet hebben.
Omdat dit per dak kan verschillen, zijn er ook meerdere opties beschikbaar. De zijuitloop kan bijvoorbeeld, zoals de naam ook doet suggereren, langs de muurwand worden geplaatst. Of het kan ook op het dak direct worden geplaatst:
Om hemelwaterafvoer corrrect aan te brengen moet u eerst weten met welke materialen u te maken kunt krijgen. Uiteraard kan dit per situatie, woning, budget en wensen verschillen. Wel zijn er een aantal materialen die doorgaans standaard worden gebruikt bij het aanbrengen van hemelwaterafvoer, deze kunnen de volgende materialen zijn:
- Regenpijp
- Regenpijp bochten
- Primer
- Stadsuitloop
- Kiezelbak
- Bladvanger
U zou zich kunnen afvragen waarom deze materialen überhaupt aan de orde zouden moeten komen. Bijvoorbeeld bij een kiezelbak, dit kan in eerste instantie raar klinken. “Waarom zou ik een kiezelbak moeten hebben om hemewater af te voeren?”, kunt u zich wellicht afvragen. Een kiezelbak voorkomt simpelweg dat er bladeren, steentjes, grind of dergelijke voorwerpen van een plat dak in de regenpijp terechtkomen, zodat er geen verstopping wordt veroorzaakt.
Een stadsuitloop is bijvoorbeeld ook belangrijk om de regenpijp en het platte dak met elkaar te verbinden. Het wordt dus letterlijk gebruikt als koppelelement. Soms wordt een stadsuitloop ook weleens een ‘hemelwaterafvoerbuis’ genoemd. Het wordt ietsjes schuin aangelegd, zodat het hemelwater uiteraard vanuit het dak in de regenpijp terecht kan komen.
U kunt waarschijnlijk al voorstellen dat deze werkzaamheden geen eenvoudige taken zijn. Het vergt immers enig niveau van deskundigheid. Onze diensten zijn niet begrensd met het aanleggen van hemelwaterafvoer op een bitumen plat dak. Als Dakdekker Van Leeuwen helpen wij u ook graag met het plaatsen van onderuitloop bitumen plat dak en aanleggen van dakdoorvoer bitumen plat dak.