De draagkracht berekening van een dak laat ons de hoeveelheid druk zien wat het dak van buitenaf kan verdragen. Platte daken hebben in vergelijking met hellende daken een andere draagkracht. Gaat het om een dakhelling van tussen de 0 en 15 graden? Dan wordt de veranderlijke druk van de factor materiaal en personen op 1 kN/m2 gesteld.
Is de dakhelling meer dan 15 graden? Dan is dat 4 kN/m2 + 0,2 extra in graden per dakhelling. Ook moet er rekening worden gehouden met de draagkracht bij sneeuwval. Hier is een standaardwaarde voor van 70 kg/m2. Dit komt uit op ongeveer 0,7 kN/m2.
Draagkracht plat dak berekenen
Doordat de wind zuigkrachten uitoefent op een plat dak, is het belangrijk om hier meer over te weten. De krachten die worden uitgeoefend op een plat dak moeten kleiner zijn dan het gewicht van het dak zelf. Anders loopt u het risico dat uw dak wordt losgerukt. Om dit te berekenen wordt rekening gehouden met de overspanning, breedte en uitkraging.
Dakbelasting berekenen
De belasting op een dak kan verdeeld worden in permanente en veranderlijke belasting.
- Permanente belasting: Dit gaat over de massa van het dragende deel, dakbeschot, dakbedekking en eventuele ballastlaag.
- Veranderlijke belasting: Dit gaat over hemelwater, sneeuw, windbelasting, personen, goederen en voorzieningen (bijvoorbeeld zonnepanelen).
De windbelasting kan veranderen afhankelijk van de hoogte van het gebouw en uw woongebied. Dit kan verschillen van 0,46 tot 1,90 in kN/m2.
Voor de sneeuwbelasting is een standaardwaarde van ongeveer 0,7 kN/m2 geldend. De hoogste veiligheidsklasse hanteert hierbij 0,84 kN/m2.
De waterbelasting kan het beste worden vermeden door middel van noodafvoeren. Bij een hevige regenval of verstopte hemelwaterafvoeren kan het uw dak redden van het doorzakken.
Belastbaarheid van een plat dak
De belastbaarheid van een plat dak is voor ieder dak anders. Het gaat niet om één formule, maar meerdere. Het gaat om een hele nauwkeurige berekening waarbij rekening wordt gehouden met verschillende factoren.
De formules zijn gebaseerd op de buigsterkte, treksterkte en afschuifsterkte. Dus de afmetingen, materiaal, afstanden van de overspanning, het eigen gewicht van het dak spelen allemaal een rol. Bovendien wordt het berekend op statische en dynamische belasting.
Het is voor een goede berekening van de draagkracht van het dak aanbevolen om een gratis dakinspectie in te plannen.
Hoe bereken ik de draagkracht?
Bij een dakhelling van 0 tot 15 graden wordt de veranderlijke belasting op 1 kN/m2 gesteld. Bij een dakhelling van meer dan 15 graden wordt 4 kN/m2 + 0,2 extra in graden per dakhelling gehanteerd.
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?
Een dakinspectie is het beste om erachter te komen of uw dak geschikt is of niet. De dakdekkers zijn ervaren en hebben kennis van zaken. Een dakinspectie is gratis en vrijblijvend bij Dakdekkers van Leeuwen!
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Een zonnepaneel met onderstel weegt ongeveer tussen de 20 tot 25 kg. Meestal zijn de bouwtekeningen niet meer bruikbaar. Daarom is een dakinspectie aanbevolen. Zo kunt u altijd zeker zijn en uzelf ontzorgen van alle soorten risico’s.
Zelf dikte en gewicht dak berekenen
Zelf de dikte van een dak berekenen is uiteraard mogelijk, maar dit hangt ook weer af van het soort dak dat u heeft. Doorgaans krijgen wij vaak de vraag hoe de dikte van een groendak berekend kan worden. Hieronder willen we dit graag aan u middels een tabel toelichten. Wel willen we aangeven dat deze cijfers de minimale balkmaat bij overspanning, van muur tot muur, om een groendak te kunnen dragen betreffen:
Bij de bovenstaande tabel wordt er van uitgegaan dat de zogeheten hart tot hart afstand tussen de balken hooguit 61 cm is. Verder wordt er ook van uitgegaan dat er op de balken een deklaag ligt van 18 millimeter plaatmateriaal. Uit de tabel is af te leiden dat de draagkracht vooral door de hoogte van de balk wordt bepaald.
Waarschijnlijk heeft u vragen over hoe u ook zelf de dikte van een ander dak kunt berekenen. Wij willen benadrukken dat de cijfers wij op deze pagina aangeven puur ter indicatie zijn, want niet elk dak beschikt over hetzelfde materiaal, leeftijd of huidige staat. Wij zullen u daarom altijd aanraden om dergelijke berekeningen voor de zekerheid te laten uitvoeren door een ervaren dakdekker.
Groendak zelf heeft al een aanzienlijk gewicht op zich, dus is het belangrijk dat er nauwkeurig wordt nagegaan met welk gewicht u te maken heeft. Verder zijn de weersomstandigheden van Nederland ook een factor waar u rekening mee dient te houden. Bijvoorbeeld kunnen sneeuwval en regenval uw dak ook zwaarder maken, vooral ook als het dak meer vocht absorbeert.
Naast de minimale balkmaat om een groendak te kunnen dragen is het ook belangrijk om het gewicht per m2 te weten bij groendak. Over het algemeen kunt u uitgaan van de volgende richtlijnen:
Omdat het soort groen dak erg kan verschillen, ook in leeftijd en staat, is het handig dat u dit ook voor de zekerheid nagaat bij de aanbieder waar het groendak vandaan is gehaald. Wellicht kan uw woningcorporatie u daar ook mee helpen. Komt u er niet uit? Dan kan een professioneel dakdekkersbedrijf uitkomst bieden. De meeste dakdekkers kunnen dit voor u nagaan.
Wij kunnen u weliswaar aanreiken met welke gewichten en afmetingen u rekening kunt houden, maar wij kunnen dit nooit specifiek voor u doen op afstand. Elk dak verschilt en elke dak heeft een andere huidige staat. Daarom benadrukken wij om geen ingrijpende werkzaamheden aan uw dak te ondernemen, zonder dat u daarvoor eerst het advies heeft ingewonnen van een professional.
Naast dat het gevaarlijke consequenties kan hebben, kan het ook afhankelijk zijn van gemeentelijke vergunningen om een aanpassing aan uw dak te verrichten, zonder met echte zekerheid te bepalen welke draagkracht of belasting gemoeid is in uw situatie. Dakdekker Amsterdam Van Leeuwen zal u daar graag bij helpen!