logo-dakdekker
google-logo

"Zeer goed afgewerkt. Ben dik tevreden over de werkzaamheden...."

★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.

phone-call-icon

085-0607621

Beschikbaar tussen 09:00 – 19:00

circle-icon  nu open Zullen wij u terugbellen? terugbellen

 • 18+ jaar ervaring
 • 10 jaar garantie*
 • Laagste prijsgarantie*
 • 100% GRATIS dakinspectie

Dakconstructie aanpassen

Bent u benieuwd of het inbouwen van een dakkapel in uw bestaande dakconstructie mogelijk is? Dit artikel geeft antwoord op al uw vragen! Eеn dakkapеl voеgt ramеn toе еn crеëеrt еxtra ruimtе in uw schuinе dak, of hеt nu gaat om niеuwbouw of rеnovatiе. Mеt dе toеvoеging van ееn dakkapеl vеrdwijnt ееn dееl van hеt schuinе plafond, waardoor u mееr ruimtе krijgt zondеr dе intеgritеit van uw huis aan tе tastеn. Wel moet u hiervoor eerst de dakconstructie aanpassen.

Het renovatieproces van uw dakconstructie: alles wat u moet weten

dakconstructie renovatie

Wat is een dakconstructie?

Een dakconstructie is een combinatie van balken van hout, staal, gewapend of voorgespannen beton, en platen van gewapend materiaal die robuust genoeg zijn om lasten van het eigen gewicht, sneeuw en wind te dragen zonder in te storten. De dakbedekking is geen onderdeel van de dakconstructie.

De dakconstructie is een essentieel onderdeel van elk dakbedekkingssysteem; het draagt het hele dak en vormt een solide basis voor isolatiematerialen. Als u uw dak geschikt wilt maken voor alles van zinkplaten tot zonnepanelen, of als u ruimte wilt creëren voor dakkapellen of dakramen, overweeg dan om uw huidige dakconstructie te renoveren! Dit zorgt er niet alleen voor dat alle onderdelen stevig op hun plaats blijven, maar kan ook extra waarde en gemak toevoegen.

Dakdekker voor aanpassingen aan uw dakconstructie?

Wanneer u een dakdekker nodig heeft die u volledig kunt vertrouwen, bent u bij ons aan het juiste adres. Dakdekker Van Leeuwen heeft tientallen jaren ervaring in het repareren en aanpassen van daken – dus wanneer wij aan uw dakconstructie werken, weet u dat het met kwaliteit en arete gebeurt. Onze ervaren vakmensen garanderen dat uw renovatie- of verbouwingsproject niets te wensen overlaat!

dakconstructie renoveren

Om de precieze reparatie die nodig is voor uw dakconstructie te ontdekken, is een gratis dakinspectie nodig. Laat ons uw dak bekijken en twee specifieke renovatiemogelijkheden zijn mogelijk:

 • Voor het onderdak kunnen we een volledige renovatie van isolatie en dakplaten aanbieden om vocht buiten te houden. Bovendien wordt dampdoorlatende folie aangebracht om te garanderen dat er geen vocht wordt vastgehouden in de isolatielagen. Indien nodig vervangen wij ook panlatten en dakbeschot.
 • Wij voeren alleen een volledige restauratie van het dak uit als dat absoluut noodzakelijk is. Als bijvoorbeeld balken zwak worden of kromtrekken door vochtschade, vervangen we ze door nieuwe. Het is een extreem revisieproces dat zorgvuldig en nauwkeurig moet gebeuren.

Bovendien kunnen wij, wanneer het dak extra ondersteuning nodig heeft, extra balken aanbrengen ter vervanging van weg te nemen delen. Zo blijft de structuur gezond en stabiel na de aanpassingen.

Bestaande dakconstructie aanpassen voor de installatie van een dakkapel

Het maken van een dakkapel voor elke dakconstructie kan ontmoedigend lijken, omdat het bestaande raamwerk vol zit met druk van buitenaf. Toch kan iedereen met voldoende expertise en aanleg op dit gebied met succes een dakkapel bouwen in bijna elk type dak – staal, hout of zelfs die met sandwichpanelen als isolatie! Er is altijd een manier om uw creatieve visie tot leven te brengen!

Als u een ruimte wilt afscheiden, is het essentieel dat de nieuwe grenzen ook correct worden afgewerkt. Let daarom op alle factoren: gevelbekleding aan de buitenkant, hout of gipsplaat voor de binnenruimtes en natuurlijk ook de ramen.

dakconstructie aanpassen voor dakkapel

Sporen- en gordingenkappen

In Nederland bestaan twee hoofdtypen dakconstructies: gordingkappen en sporenkappen. Gordingkappen zijn al eeuwenlang in gebruik en bestaan voornamelijk uit drie tot vier horizontale balken (gordingen), afhankelijk van de grootte van het dak. Deze klassieke stijl heeft in de loop der tijden standgehouden en is ook nu nog een ideale optie.

Verder worden meestal spanten toegepast; deze balken overspannen de zolder en vormen de kern van een gordingkap. Sporenkappen zijn in de moderne tijd steeds gebruikelijker geworden. Bij daken met een sporenkap worden verticale balken om de 60 centimeter geplaatst voor meer stabiliteit – wat leidt tot een groter aantal balken dan bij een gordingkap.

Tegenwoordig worden de meeste nieuwe woningen ontworpen met een sporenkap. Dit type dak onderscheidt zich door knieschotten en spanten aan beide zijden. Een ander onderscheid tussen dit type dakconstructie en gordingenkap ligt in de verschillende plaatsing van dakkapellen. Hoe plaats je een dakkapel op een van beide? Nou, laten we die vraag eens verder onderzoeken!

Dakkapel plaatsen op sporenkap

Dakkapelexperts streven ernaar het werk aan de eigenlijke structuur tot een minimum te beperken, wat verklaart waarom meestal wordt gekozen voor een knieschot als steun voor de onderkant van dakkapellen die op sporenkap worden geïnstalleerd. De zijkanten van houten, polyester of kunststof dakkapellen vinden doorgaans stabiliteit op reeds bestaande sporen die verstevigd moeten worden.

Sporen meten 45 x 140, terwijl gordingen met 75 x 175 steviger en dikker kunnen zijn. Bij een sporenkap fungeren verdikte sporen als steun. Daarnaast is er een bovenslagbalk nodig om de top van de dakkapel vast te zetten; deze wordt meestal gemaakt van houten balken van 75×225 of dikker voor extra stevigheid.

Dakkapel plaatsen op gordingenkap

Voor een succesvolle plaatsing van een dakkapel op een dak met gordingen zal de specialist proberen deze tegen een zijde van een bestaand spant te plaatsen. Is plaatsing onmogelijk, dan moeten verticale balken, zogenaamde slapers, van onder onderslagbalk/knieshot en bovenslagbalk worden vastgezet. Slapers worden meestal toch toegevoegd; aangezien zolders normaal gesproken maar één dakspant hebben, is extra ondersteuning nodig voor de stabiliteit.

Als er een knieschot is aangebracht op een gordingdak, rust de dakkapel daar meestal op. Maar als deze constructie er niet is, moet er een onderslagbalk over de breedte van de zolder worden aangebracht waar de onderkant van de dakkapel op rust – en waar de bovenkant uiteindelijk een bovenslagbalk ontmoet (wat vaak een bestaande gording kan zijn die gewoon niet hoeft te bewegen).

aanpassen dakconstructie

Kosten dakconstructie aanpassen

De kosten van het project variëren afhankelijk van de complexiteit en de benodigde materialen. Dit gezegd zijnde, raden wij u ten zeerste aan om alleen te kiezen voor renovatie van uw dakconstructie als dit absoluut noodzakelijk is. Om inzicht te krijgen in hoeveel dit werk kan kosten, vraag vandaag nog een gratis en vrijblijvende inspectie aan! Ontvang een exacte en vrijblijvende offerte na de beoordeling door een van onze professionals.

Teruggebeld worden?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HEB JE VRAGEN?

Neem direct contact op!

 • 24 uur service
 • Transparante werkwijze
 • Géén voorrijkosten
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Alles met u in overleg
 • Bouwkundig gekeurd- Camera inspecties
 • Spoed? Geen extra kosten
 • Expertise & vakmanschap gegarandeerd
 • VCA gecertificeerd- 18 jaar ervaring
 • Professioneel materiaal conform BDA & bouwbesluit
 • Laagste prijs, hoogste kwaliteit gegarandeerd
google

Wat onze klanten over ons schrijven

★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.
S

Semmy

★★★★★

De dak is bij ons opgeleverd en wij hebben een garantiecertificaat van 2 jaar, dat geeft ons een fijn gevoel. Jammer dat je geen foto’s kunt uploden op de website, had ze graag met andere gedeeld!

K

Khalid Amadouch

★★★★★

Het heeft de afgelopen week keihard geregend en keihard gewaaid. Onze dak was wel aan een update toe. De dakdekker heeft m keurig gerepareerd en versterkt. De kosten waren overigens lager dan wat ik ingedachte had.

T

Thijs Verwout

★★★★★

Zijn heel snel gekomen voor dak-inspectie, offerte duurde even maar wel super positief hierbij is dat we hierover per mail en sms op de hoogte werden gehouden ! TOP, ook dat is voor ons een teken van goede service

E

Edwin de Leeuw

★★★★★

Echt een aanrader, ik heb meerdere offertes opgevraagd maar jullie bleken toch echt de goedkoopste. Blij met mijn keuze en jullie hebben uiteraard kwaliteit geleverd

R

R. de Hoog

★★★★★

Heb een nieuwe dakbedekking laten aanleggen. Hendrik is erg vrolijk en werkt erg hard. Ze liggen niet te luieren zodat het uurloon hoger aankomt.

L

L. van der Sman

★★★★★

Ik had verwacht dat de kosten veel duurder zouden uitpakken, de dakdekker was een keurige nette jongeman en was precies op tijd. Dat kan ik waarderen! 5 sterren zeker verdiend.

Ons werk

dakdekker_van_leeuwen_1-voordakdekker_van_leeuwen_1-na
dakdekker_van_leeuwen_2-voordakdekker_van_leeuwen_2-na
dakdekker_van_leeuwen_4-voordakdekker_van_leeuwen_4-na
dakdekker_van_leeuwen_3-voordakdekker_van_leeuwen_3-na
dakdekker_van_leeuwen_6-voordakdekker_van_leeuwen_6-na
dakdekker_van_leeuwen_7-voordakdekker_van_leeuwen_7-na
dakdekker_van_leeuwen_8-voordakdekker_van_leeuwen_8-na
dakdekker_van_leeuwen_09-voordakdekker_van_leeuwen_09-na

Vraag een gratis dakinspectie aan!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Open chat
Stuur ons een appje!
Dakdekkers Van Leeuwen
Hey 👋!
App ons bij vragen!
Call Now Button