logo-dakdekker
google-logo

"Zeer goed afgewerkt. Ben dik tevreden over de werkzaamheden...."

★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.

phone-call-icon

085-0607621

Beschikbaar tussen 09:00 – 19:00

circle-icon  nu open Zullen wij u terugbellen? terugbellen

 • 18+ jaar ervaring
 • 10 jaar garantie*
 • Laagste prijsgarantie*
 • 100% GRATIS dakinspectie

Alles over bitumen dakbedekking

Wat is bitumen dakbedekking precies en hoe lang gaat jouw dak van bitumen mee? Wat zijn de totale kosten om jouw gehele bitumen dak te laten vervangen en hoe kun je hierop besparen? Je vindt alle informatie op deze pagina.

Bitumen dakbedekking (dakleer)

Bitumen dakbedekking roept bij de meeste mensen vragen op, zoals:

 • Wat is bitumen eigenlijk precies?
 • Wat is de levensduur?
 • Is het geschikt voor mijn platte dak?
 • Wat zijn de kosten van bitumen dakbedekking per m²?
 • Kan ik besparen op de prijs per m² door het zelf aan te brengen?

Hier behandelen we al deze vragen over de dakbedekking prijzen, de voor- en nadelen, en de wijze van aanbrengen of het laten vervangen van bitumen dakbedekking.

Wat kost bitumen dakbedekking per m2?

Bitumen wordt in de volksmond van oudsher ook wel dakleer genoemd. Het is meer dan uitstekend geschikt voor het dekken van jouw plat dak. Aanbouwen, veranda’s, dakkapellen en schuren zijn de daken waarop bitumen dakbedekking het meest wordt geplaatst. Het is in verhouding goedkoper dan andere soorten dakbedekking. Maar voordat jij dit laat plaatsen, is het wel belangrijk om te weten of:

 • Moet het dakleer worden aangebracht over de bestaande laag bitumen?
 • Moet jouw dak geïsoleerd worden en moeten alle oude lagen dus eerst verwijderd worden?

Als jij ervoor kiest om jouw platte dak te laten isoleren om vervolgens een nieuwe laag bitumen aan te laten brengen, dan spreken we over een totale dakvernieuwing.

bitumen dakbedekking

Vaak treffen we ook deels opgelapte daken aan waar meerdere lagen over elkaar geplaatst zijn, maar na verloop van tijd zijn deze tijdelijke oplossingen niet meer afdoende om jouw huis te beschermen tegen de weersinvloeden. Als er sprake is van meerdere lagen dakleer, dan adviseren we jou om de oude lagen te (laten) verwijderen en met een schoon dak te starten. Dit heeft als belangrijkste reden dat meerdere lagen dakbedekking te zwaar worden voor de dragende dakconstructie.

Vraag advies

Laat je door onze dakdekker adviseren over wat het beste is voor jouw dak. Wanneer jij jouw bitumen dakbedekking laat vervangen, zullen wij in veruit de meeste gevallen jou ook aanraden om de oude laag weg te (laten) halen. Houd in ieder geval rekening met de onderstaande kosten van dakbedekking als jij bitumen dakbedekking laat monteren. Oude bitumenlagen dakbedekking verwijderen voordat een nieuwe bitumen laag wordt aangebracht kan ervoor zorgen dat de levensduur langer zijn.

Om jou een voorbeeld te geven, als jij een aanbouw hebt met een dakoppervlakte van 30 vierkante meter, dan zijn de kosten voor bitumen dakbedekking over de bestaande dakbedekking ongeveer 1350 euro. Wil jij met een schone lei (dak) starten en de oude laag laten verwijderen, dan is de totaalprijs circa 2100 euro voor een compleet nieuw aangebrachte dakbedekking van bitumen. De genoemde prijzen zijn inclusief arbeidskosten, materiaal en btw.

Gemiddelde totaalprijs en levensduur

Nieuw bitumen over oude laag (lagen) dakleer aanbrengen? Jij betaalt ongeveer 40 euro per m² en het gaat 25 jaar mee. Als jij de oude laag (lagen) dakleer laat verwijderen en nieuw bitumen laat aanbrengen, kost het jou 80 euro per m² en gaat het 30 jaar mee.

prijs bitumen dakbedekking

Het bitumen wordt hiermee verwerkt en door deze elastische kunststof wordt het bitumen soepeler en buigzamer, wat goed is bij temperatuurschommelingen. Bovendien is het hierdoor UV-bestendig en heeft het weinig onderhoud nodig. Je kunt kiezen tussen APP (Atactisch PolyPropyleen) bitumen en SBS (Styreen Butadieen Styreen) bitumen. De prijs per m², inclusief plaatsing, arbeidskosten en afvoer, is respectievelijk €30,- / €50,- voor APP bitumen en €35,- / €55,- voor SBS bitumen. Beide hebben een levensduur van 30 jaar.

De voordelen van APP bitumen zijn dat het goed bestand is tegen UV-straling, onderhoudsarm is en eenvoudig te repareren. SBS bitumen heeft een sterke hechtkracht aan de ondergrond en is ook eenvoudig te repareren. Beide soorten zijn echter kwetsbaar voor wortelgroei en onkruid. Bij een hoge UV-straling kan SBS bitumen poreus worden, maar dit kan worden opgelost door een laag kiezels over het bitumen aan te brengen. Om een goede vergelijking te maken, raden we jou aan om meerdere offertes aan te vragen bij andere dakdekkersbedrijven. De verschillen en prijzen zie je in de vergelijking hierboven.

Als het bitumen op deze manier bewerkt is, betekent dit dat er bij de fabricage kunstmatig rubber aan het bitumen is toegevoegd. Hierdoor wordt het bitumen soepeler, buigzamer (makkelijker te plaatsen) en heeft het een zeer grote kleefkracht. Het nadeel van SBS bitumen is dat het materiaal poreus kan worden als het dagelijks aan hoge UV-straling wordt blootgesteld. Dit kun je oplossen of tegengaan door een laag kiezels over het bitumen aan te brengen. Zorg ervoor dat je ook bij andere gerenommeerde dakdekkersbedrijven meerdere offertes aanvraagt, zodat je een geschikte vergelijking kunt maken. De verschillen en prijzen vind je in de vergelijking hierboven.

Bitumen dakbedekking, van wat gemaakt?

Het gebruik van bitumen dakbedekking gaat al eeuwen terug. Jij moet weten dat het ooit werd gebruikt voor het waterdicht maken van schepen, en dat zegt wel iets over de kwaliteit van bitumen. De meeste platte daken zijn met bitumen bedekt.

Bitumen ontstaat tijdens de productie van ruwe olie en heeft verschillende eigenschappen:

 • Het is ijzersterk.
 • Het is waterdicht.
 • Het is bestand tegen alle weersinvloeden.
 • Het heeft een grote hechting en kleefkracht.

Samenstelling bitumen dakbedekking

Dit zijn de voordelen en de reden waarom er zoveel daken in Nederland met bitumen dakbedekking zijn bedekt. Toch wil ik je graag wijzen op de nadelen van dit type dakbedekking. Gelukkig zijn er oplossingen gevonden voor deze nadelen. Bitumen is namelijk niet elastisch. Het heeft een slechte UV- en zuurstofbestendigheid. De levensduur is korter dan die van andere soorten dakbedekking. Gelukkig is er in de loop der jaren hard gewerkt om deze nadelen van bitumen te verminderen. Daarom zijn er twee nieuwe varianten ontwikkeld, bekend als APP en SBS. Dit zijn de zogenaamde gemodificeerde bitumen.

Wat zijn de kosten?

Om op een snelle en eenvoudige manier achter de kosten van jouw gekozen dakbedekking te komen, vraag je bij ons een offerte aan als dakdekker. Je geeft ons de informatie die we nodig hebben, zoals het type dak (hellend of vlak), jouw voorkeur voor bitumen dakbedekking, de afmetingen van het dak en de huidige dakbedekking.

 • Hoe meer informatie je ons geeft, hoe specifieker we kunnen zijn bij het berekenen van de kosten voor jouw bitumen dakdekkerklus.
 • Het aanvragen van een offerte verplicht je overigens tot niets.
 • Met onze prijsopgave in handen krijg je inzicht in de kosten en kun je een afweging maken. Alle prijzen zijn inclusief arbeidskosten, materiaal en btw.
 • Bij een professioneel dakdekkersbedrijf heb je altijd recht op garantie voor de uitgevoerde werkzaamheden.

Dus informeer naar de prijzen van bitumen dakbedekking door een vrijblijvende offerte aan te vragen. Het verplicht je tot niets en bovendien is het gratis.

Plaatsen van bitumen dakbedekking, hoe?

Misschien heb je het wel eens gezien, bij jou in de buurt of in een woonprogramma op televisie. Allereerst moet je dak helemaal schoon zijn. Dan begin je met het uitrollen van het dakleer. Je blijft het uitrollen totdat het hele oppervlak bedekt is. Het overtollige materiaal snijd je weg, zodat het bitumen precies op maat is. Vervolgens rol je het bitumen weer op. Wanneer je de rollen gaat uitrollen, verhit je de onderkant van het dakleer met een brander.

bitumen dakbedekking plaatsen

Branden is namelijk de manier om jouw bitumen dakbedekking waterdicht aan te brengen. Door de hitte van de brander smelt de onderlaag van het bitumen en wordt het één geheel met het dak. De naden van de rollen moeten perfect op elkaar aansluiten om lekkage te voorkomen. Na het branden oefen je met een aandrukroller druk uit op het net gebrande bitumen. Deze randen kunnen na verloop van tijd kwetsbaar worden. Als alles goed op elkaar aansluit en stevig vastzit, is jouw nieuwe dak jarenlang bestand tegen de invloeden van het weer, met name water.

Let op: Tegenwoordig kun je in bouwmarkten ook zelfklevend bitumen dakbedekking kopen. Omdat de hechting hiervan minder goed is dan wanneer je het bitumen laat branden, is dit zelfklevende dakleer gevoeliger voor lekkage. Als je onderhoud aan je dak nodig hebt of besluit een nieuw dak te laten plaatsen, kies dan altijd voor een professioneel dakdekkersbedrijf. Vaak blijkt goedkoop uiteindelijk duurkoop te zijn.

Langste levensduur

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat jouw bitumen dak een lange levensduur heeft? Vernieuwing of reparatie aan je dak zijn kosten waarvan je weet dat ze op een gegeven moment zullen komen. Welke maatregelen kun je nemen om ervoor te zorgen dat je lang kunt genieten van je nieuwe dak? De grootste boosdoeners voor je dak, zoals algen en mossen, kunnen worden verwijderd.

dakleer branden

Vaak kiezen mensen ervoor om dit zelf te doen. Het is een vrij eenvoudige klus en door het zelf te doen bespaar je veel geld. Bladeren in de dakgoten of op je dak kunnen worden opgeruimd en zwakke plekken of beschadigingen kunnen worden opgemerkt en gerepareerd. Als de schade te groot is, is het nodig om de dakbedekking te laten vervangen.

Groendak op bitumen dakbedekking

Je kunt ook overwegen om een groendak op je bitumen dakbedekking te laten aanbrengen. In dat geval groeit er verschillende beplanting op het dak, wat ook bescherming biedt voor het bitumen en tevens een isolerende functie heeft voor je woning. Bovendien ziet het er prachtig uit. Als je een groendak overweegt, is het wel belangrijk om de dakconstructie te laten onderzoeken. Het gewicht van de beplanting op het groendak moet natuurlijk kunnen worden gedragen. Dit vеrmindеrt ook dе gеvolgеn van langdurigе blootstеlling aan UV-straling. Hiеrdoor blijft jе dak langеr in goеdе staat еn hеb jе mindеr ondеrhoud nodig aan jе dakbеdеkking.

Verschillende soorten dakbedekking

Om jouw platte dak te laten vervangen, zijn er nog tal van soorten dakbedekking beschikbaar. Je kunt kiezen voor PVC- of EPDM-dakbedekking. De ontwikkeling van verschillende soorten dakbedekking staat niet stil en wordt voortdurend geoptimaliseerd. PVC is verkrijgbaar in elke kleur, waardoor je veel vrijheid hebt in kleurgebruik.

soorten dakbedekking

Bijvoorbeeld, wit werkt heerlijk verkoelend in de zomermaanden. Bovendien hebben deze soorten dakbedekking een lange levensduur, wat een groot voordeel is. Om je meer informatie te geven over zowel PVC- als EPDM-dakbedekking, hebben we speciale pagina’s hieraan gewijd. Klik op de links om de inhoud ervan te lezen.

Besparen op de kosten

Je kunt op verschillende manieren geld besparen op de kosten voor het aanbrengen van nieuwe bitumen dakbedekking. 

 • Informeer eens bij je buren, aangezien de huizen vermoedelijk van hetzelfde bouwjaar zijn en je buren wellicht ook geïnteresseerd zijn in het vervangen van hun huidige dakbedekking. Hoe meer opdrachten een dakdekkersbedrijf in de buurt heeft, hoe groter de besparing kan zijn. Vaak neemt een Vereniging Van Huis Eigenaren (VVE) het initiatief.
 • Je kunt ervoor kiezen om zelf het onderhoud van je dak te doen of het uit handen te geven. Door regelmatig je dak te laten inspecteren, ben je snel op de hoogte van eventuele schade. Dakpannen kunnen namelijk losliggen of verschoven zijn, dakleer kan scheuren. Door dеrgеlijkе problеmеn op tе mеrkеn, kun jе snеl actiе ondеrnеmеn еn vеrdеrе schadе voorkomеn.

Als jе van plan bеnt wеrkzaamhеdеn aan jе dak tе latеn uitvoеrеn, vraag dan zеkеr bij ons ееn offеrtе voor dakbеdеkking aan.

Teruggebeld worden?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

HEB JE VRAGEN?

Neem direct contact op!

 • 24 uur service
 • Transparante werkwijze
 • Géén voorrijkosten
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Alles met u in overleg
 • Bouwkundig gekeurd- Camera inspecties
 • Spoed? Geen extra kosten
 • Expertise & vakmanschap gegarandeerd
 • VCA gecertificeerd- 18 jaar ervaring
 • Professioneel materiaal conform BDA & bouwbesluit
 • Laagste prijs, hoogste kwaliteit gegarandeerd
google

Wat onze klanten over ons schrijven

★★★★★   4.8/5 | Bekijk alle reviews.
S

Semmy

★★★★★

De dak is bij ons opgeleverd en wij hebben een garantiecertificaat van 2 jaar, dat geeft ons een fijn gevoel. Jammer dat je geen foto’s kunt uploden op de website, had ze graag met andere gedeeld!

K

Khalid Amadouch

★★★★★

Het heeft de afgelopen week keihard geregend en keihard gewaaid. Onze dak was wel aan een update toe. De dakdekker heeft m keurig gerepareerd en versterkt. De kosten waren overigens lager dan wat ik ingedachte had.

T

Thijs Verwout

★★★★★

Zijn heel snel gekomen voor dak-inspectie, offerte duurde even maar wel super positief hierbij is dat we hierover per mail en sms op de hoogte werden gehouden ! TOP, ook dat is voor ons een teken van goede service

E

Edwin de Leeuw

★★★★★

Echt een aanrader, ik heb meerdere offertes opgevraagd maar jullie bleken toch echt de goedkoopste. Blij met mijn keuze en jullie hebben uiteraard kwaliteit geleverd

R

R. de Hoog

★★★★★

Heb een nieuwe dakbedekking laten aanleggen. Hendrik is erg vrolijk en werkt erg hard. Ze liggen niet te luieren zodat het uurloon hoger aankomt.

L

L. van der Sman

★★★★★

Ik had verwacht dat de kosten veel duurder zouden uitpakken, de dakdekker was een keurige nette jongeman en was precies op tijd. Dat kan ik waarderen! 5 sterren zeker verdiend.

Ons werk

dakdekker_van_leeuwen_1-voordakdekker_van_leeuwen_1-na
dakdekker_van_leeuwen_2-voordakdekker_van_leeuwen_2-na
dakdekker_van_leeuwen_4-voordakdekker_van_leeuwen_4-na
dakdekker_van_leeuwen_3-voordakdekker_van_leeuwen_3-na
dakdekker_van_leeuwen_6-voordakdekker_van_leeuwen_6-na
dakdekker_van_leeuwen_7-voordakdekker_van_leeuwen_7-na
dakdekker_van_leeuwen_8-voordakdekker_van_leeuwen_8-na
dakdekker_van_leeuwen_09-voordakdekker_van_leeuwen_09-na

Vraag een gratis dakinspectie aan!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Open chat
Stuur ons een appje!
Dakdekkers Van Leeuwen
Hey 👋!
App ons bij vragen!
Call Now Button